30. ožu 2016.

Začinsko bilje

Sva dobra jela su nezamisliva bez male note začina.
Začinsko bilje je od davnina poznato, oko njih su se vodili ratovi, povezivalo ih se s božanstvima starih
kultura, pisale zanimljive priče jer su dragocijeni, obilježili su brojne civilizacije, a u upotrebi su se zadržali
i danas.
Današnje moderno kulinarstvo nezamislivo je bez arome začinskog bilja.
Mogu se kupiti u svakom boljem supermarketu, bilo sušeni, bilo svježi, ali najbolji su kad ih uzgojimo
sami kod kuće.
Mirisnu rapsodiju različitih začina možemo držati i uzgajati na kuhinjskom pultu, prozorskoj dasci ili balkonu.
Najljepše je kad imate komadić vrta i pokušati uzgojiti začinsko bilje jer nije zahtjevno, traje nekoliko godina
i lako se razmnožava.
Koristi su brojne, od najvažnijeg da ga koristimo u kulinarstvu i prirodnom liječenju, do toga da šire ugodne
i opojne mirise u našim domovima i vrtovima,a ujedno su i izvrsna su obrana od insekata.
Djelovanje začinskog bilja na naše zdravlje odavno je poznato, snažni su antiseptici, antioksidansi
i antibiotici, bilo da ih koristimo sušene u čajevima ili tinkturama.
Obavezno u ovom proljetnom periodu sadnje biljaka treba se odvažiti na uzgoj začina jer uživati ćete u
njihovoj aromi u dobrom jelu, dobrobiti za zdravlje, opojnom mirisu, a što je najvažnije nisu zahtjevni za
 uzgoj i traže minimalno brige.















22. ožu 2016.

uskršnji vijenac


Proljeće je stiglo, a sa njim su počeli uskršnji praznici i Veliki tjedan u kojem se bavimo nizom završnih
blagdanskih priprema.
Jedna od tih priprema je većini omiljena, a to je sređivanje i dekoriranje doma, da bi za Uskrs zablistao
u punom sjaju.
Prilika je to da pokažemo svu svoju kreativnost, od bojanja jaja do izrade ukrasa za blagdanski stol
Slavljenjem Uskrsa, hvalimo i dolazak proljeća, zato naš dom ukrašavamo cvijećem i veselim bojama
Postoji mnogo dekoracija i ideja, ali ono bez čega uskršnji praznici ne mogu proći je uskršnji vijenac na vratima.
Vijenac koji će ukrasiti ulazna vrata po starom vjerovanju donijeti će sreću i radost u našem domu,
a može se izraditi od ukrasnog šiblja ili grančica iz prirode.
Ako nemate vremena otići u prirodu po šiblje, jednostavno nabavite prazni vijenac za dekoriranje
izrađen od slame ili pruća, kojeg ima u svakom boljem trgovačkom centru u ovom periodu.
Potrebno je nešto ukrasnih pisanica u jednoj ili više boja i veličina s kojima ćemo ukrasiti vijenac,
te nešto umjetnog cvijeća u obaveznim proljetnim bojama.
Par ptičica kao uskršnja dekoracija, te nešto šarenih vrpci i perja dovoljni su za završni touch na vjenčiću.
Ovog Uskrsa izradila sam različite dekoraciju za dom, svijetli vijenac od pruća,
koji može krasiti stol ili zid u blagovaoni, te manji za vrata, od slame koji sam presvukla zelenim tilom.
Ovakvi vjenčići veselih proljetnih boja uveseliti će obitelj, posebno najmlađe članove,
ali i drage goste kad dođu na blagdansko druženje.










17. ožu 2016.

uskršnje dekoracije za stol


Preostalo je još 10- tak dana do Uskrsa i vjerujem da su se svi kreativci zahuktali sa izradom 
dekoracija, kao i ja. 
Na redu su košarice koje su izvrstan ukras za stol, a i ujedno krasan poklon dragim osobama koje 
vole unikatne ručno rađene ukrase.
Zgodne dekorativne košarice sa figuricama zečića i ptičica jedno su od obaveznih uskrsnih obilježja i
pravi su odabir za naš stol.
Zečevi su jedan od simbola Uskrsa jer su kršćanski simbol plodnosti i rađanja novog života u 
proljetnom dobu.
Vjerovalo se da zec donosi jaja koja su također obilježje novog života i uskrsnuća, 
te ih on i ostavlja u gnijezdu.
Košarice se vrlo jednostavno izrade, dovoljno je nekoliko raznobojnih jaja, malo umjetnog cvijeća,
šarenih vrpci i perja, te nešto prigodnih proljetnih ukrasa.
Uz pomoć silikonskog ljepila brzo i jednostavno zalijepimo posložene ukrase u košaricu od pruća.
Najvažnije je pustiti mašti na volju i uz malo truda i vremena, dobiti ćemo dekoracije koje će ukrasiti
naš dom ili biti lijepi poklon za obitelj i prijatelje.












10. ožu 2016.

Ružmarin


Dolaskom proljeća procvjetao je i ružmarin, grmolika biljka čiji su ljubitelji bili i bogovi koji se spominju u
grčkoj i rimskoj mitologiji. 
Naziv joj je izveden iz latinskih riječi rosa i more što znači "morska rosa" jer najbolje uspijeva u predjelima 
blizu mora.
Kroz povijest je ružmarin često bio simbol tajanstvenosti i svetosti, a u grčkoj povijesti ova biljka bila
je posvećena bogu Apolonu i božici Afroditi, u službi ljepote, mladosti i zdravlja. 
Poznato je da je i mađarska kraljica Izabela koristila ružmarin kao sredstvo pomlađivanja, a nalazio se u
popularnoj "mađarskoj vodici " kao njen glavni sastojak.
Macerat od ružmarina je ljekovit i ima jaka antioksidativna svojstva, koristi se za masažu prilikom bolova u
mišićima i zglobovima, te je dobar lijek za reumu i artritis, koji se vrlo jednostavno napravi. 
Potrebno je desetak dana sušiti igličaste listove na tamnom mjestu, osušene staviti u staklenu bocu, 
potom domaćim maslinovim uljem napuniti, dobro zatvoriti i ostaviti na  na suncu slijedećih četrdesetak dana. 
Poznat je i stari dalmatinski običaj na vjenčanjima,  simbol ružmarina na reveru s kojim su se tradicionalno
kitili mladenci i gosti na vjenčanjima. 
Običaj potiče iz vremena kada je ružmarin imao važnu ulogu u antičkim obredima, od njega su se pleli
vijenci mladim nevjestama, a važio je kao simbol braka i ljubavi.
Ružmarin je toliko udomaćen da se spominje i u većini dalmatinskih pjesama od klapskih, 
do popularnih šlagera.
Ipak kod nas u Dalmaciji koja obiluje ružmarinom najviše se koristi u gastronomiji kao obavezan začin
ribljih i mesnih jela, te salata, a odličan je za aromatiziranje maslinovog ulja ili domaćeg octa.
Naši stari su imali običaj "točati" kruh u maslinovo ulje u kojem je bio usitnjeni ružmarin, a i mi danas ne
možemo odoljeti tom "guštu", posebno kad se jede riba ili meso sa gradela, a grančica ružmarina služi kao
pomagalo za premazivanje hrane prilikom pečenja. 
Ružmarin je biljka koja nam svojim mirisom i okusom uvijek budi sjećanja na ljeto, more i dobra druženja 
uz gradele.













Follow this blog with bloglovin

Follow LivesArt