20. velj 2016.

ukrašavanje pisanica decoupage tehnikom


Uskrs nam se približava i mi kreativci već smo krenuli sa izradom dekoracija i ukrasa.
Ukrašavanje pisanica tradicija je koja je opstala i koja je neizostavan uskrsni običaj.
Pisanice su simbol novoga života i Isusovog života i ta tradicija je preuzeta iz poganskih naroda.
U prošlosti, jaja su se bojala isključivo prirodnim bojama, dok se danas jaja bojaju umjetnim 
jestivim bojama. 
U današnjem trendu povratka prirodi i svemu što je prirodno, jaja se ponovo bojaju po nekim 
zaboravljenim starim recepturama.
Za nas kreativce poseban je izazov, a i zadovoljstvo ukrašavanja pisanica na neki svoj neuobičajen način.
Zasigurno jedan od ljepših načina izrade je taj, kada na jajima od stiropora primijenimo tehniku decoupagea, 
jer pruža nebrojene mogućnosti da našoj mašti i kreativnosti nema kraja.
Akrilnim bojama nanesemo podlogu, potom izrežemo motive sa salveta ili rižinog papira 
nalijepimo uz pomoć ljepila za decoupage.
Potom uz dodatak različitih medija za raspucavanje - Crackle lakova sve premažemo i dobijemo prekrasne
efekte pukotina na jajima. Da bi naglasili pukotine utrljamo u njih uljanu boju ili bitumen.
Kad su pisanice suhe nalijepimo satenske vrpce i perje i tako uz malo volje i truda naše košare sa jajima
brzo se napune.
Za uskrsne pisanice najbitnije je da su izrađene ručno i s ljubavlju i kao takve su idealan 
poklon našim dragim osobama.


.

















15. velj 2016.

keksi s komadićima čokolade






 Kad na poklon dobijete kutiju čokoladnih dražeja i unatoč tome ako i obožavate čokoladu kao ja,
 ipak odolite porivu da ih odmah sve pojedete već pokušate u bespućima interneta pronaći neki recept
i malo ga prilagoditi sastojcima koje trenutno imate.
Pronašla sa recept za prave keksiće pune komadića čokolade i dio čokolade zamijenila dražejama.
Rezultat su božanstveni prhki keksići koji su se pojeli onako topli tako da ih nije ostalo dovoljno ni za
fotografirati.




 Sastojci: 200 g glatkog brašna, 200 g oštrog brašna, 100 gr mljevenih badema ili oraha,
150 gr šećera , 1 žličica praška za pecivo, 2 jaja, 200 grama čokolade narezane na male komadiće
/po želji može se dodati vanilija šećer, korica limuna ili naranče, cimet /

Priprema: Pomiješati brašno,mljevene orahe ili bademe, šećer, prašak za pecivo.
Smiksati jaja , šećer i maslac narezan na listiće i zamijesiti glatko tijesto.
Na kraju dodati čokoladu .Tijesto oblikovati u kuglice i staviti na lim prekriven papirom 
za pečenje. svaku kuglicu malo pritisnuti da dobije oblik keksa.
Peći u pećnici oko 20 - tak minuta na 150 - 170 stupnjeva (ovisi o vašoj pećnici).
Ako se ne pojedu odmah onako topli , ohlađeni keksići drže se u hermetički zatvorenoj kutiji
jer tako zadržavaju svježinu i prhkost.



9. velj 2016.

karneval


Kaže se da smo u petom godišnjem dobu - danima karnevala.
Ovo su dani kada je sve dopušteno, gradovima vladaju maškare,
a prolazeći ulicama susrećemo maskirane likove iz bajki, filmova i medija.
I veliki i mali ove dane uživaju u festivalskim priredbama, karnevalskim pjesmama i
obaveznim maskama.
Dani su  kad bar na sat zaboravljamo brige i probleme i uživamo u karnevalskim čarolijama.




Follow this blog with bloglovin

Follow LivesArt