29. svi 2016.

nešpule


Nešpula je zaboravljeno egzotično voće, od davnina poznato u Dalmaciji, nekad davno dopremljena
iz zemalja Dalekog Istoka.
Ukusne i sočne, slatko kiselog okusa, osvježavaju i gase žeđ, prave su vitaminske bombice.
Neizostavan su detalj u sjećanjima na djetinjstvo, kada su rasle u dvorištima i vrtovima širom Dalmacije i
bile su pravi vjesnik ljeta, visokih temperatura i početka kupanja.




Izvrsne su kao dodatak kolačima i raznim desertima jer su pravo osvježenje u ove dane prvih ljetnih vrućina.
Recept za obični voćni kolač uz dodatak nešpula pravo je rješenje kad baš nemamo puno vremena za provesti u kuhinji.
Potrebni sastojci su: 3 jaja, 1 šalica šećera, 1 jogurt, 1/2 šalice ulja, 2 šalice brašna, 1 prašak za pecivo,
1 vanilin šećer i 250 gr očišćenih nešpula .
Smutimo žumanjke i šećer, dodamo jogurt, ulje i pomalo miksamo.
Brašno i prašak za pecivo dodajemo postepeno , te na kraju pjenasto umiješamo bjelanjke.
Na tijesto poslažemo nešpule i pečemo 20 tak minuta na 150 - 180 stupnjeva.
Za kraj ohlađen kolač pospemo šećerom u prahu.




Oduvijek su se u Dalmaciji spremale razne vrste likera, uz koje se dočekivala rodbina, prijatelji i znanci,
proslavljalo razne važne događaje. Isto tako i bićerin likera liječio je sve bolesti.
Liker od nešpula ugodno će vas iznenaditi svojim neobičnim okusom, a uz to i jednostavno se priprema.
Na 1l rakije, dodati 1 kg šećera i 30-tak zrelih nešpula, dobro zatvori u staklenku i ostavi 40 dana na suncu.
Nakon toga procijediti kroz gazu i uživati u dobrom društvu i toplim ljetnim večerima.



1 komentar:

Zuba kaže...

Zaista se od sveg voća može raditi rakija :)
Ovo je dobra ideja, ako bude prilike, budem probala!

Follow this blog with bloglovin

Follow LivesArt