30. ožu 2016.

Začinsko bilje

Sva dobra jela su nezamisliva bez male note začina.
Začinsko bilje je od davnina poznato, oko njih su se vodili ratovi, povezivalo ih se s božanstvima starih
kultura, pisale zanimljive priče jer su dragocijeni, obilježili su brojne civilizacije, a u upotrebi su se zadržali
i danas.
Današnje moderno kulinarstvo nezamislivo je bez arome začinskog bilja.
Mogu se kupiti u svakom boljem supermarketu, bilo sušeni, bilo svježi, ali najbolji su kad ih uzgojimo
sami kod kuće.
Mirisnu rapsodiju različitih začina možemo držati i uzgajati na kuhinjskom pultu, prozorskoj dasci ili balkonu.
Najljepše je kad imate komadić vrta i pokušati uzgojiti začinsko bilje jer nije zahtjevno, traje nekoliko godina
i lako se razmnožava.
Koristi su brojne, od najvažnijeg da ga koristimo u kulinarstvu i prirodnom liječenju, do toga da šire ugodne
i opojne mirise u našim domovima i vrtovima,a ujedno su i izvrsna su obrana od insekata.
Djelovanje začinskog bilja na naše zdravlje odavno je poznato, snažni su antiseptici, antioksidansi
i antibiotici, bilo da ih koristimo sušene u čajevima ili tinkturama.
Obavezno u ovom proljetnom periodu sadnje biljaka treba se odvažiti na uzgoj začina jer uživati ćete u
njihovoj aromi u dobrom jelu, dobrobiti za zdravlje, opojnom mirisu, a što je najvažnije nisu zahtjevni za
 uzgoj i traže minimalno brige.















1 komentar:

Zuba kaže...

Začinsko bilje je divan dar prirode :) Miriši, ugodan oku, fin u hrani i ljekovit. Potpuno se slažem s tobom. I slike su ti divne :)

Follow this blog with bloglovin

Follow LivesArt