10. ožu 2016.

Ružmarin


Dolaskom proljeća procvjetao je i ružmarin, grmolika biljka čiji su ljubitelji bili i bogovi koji se spominju u
grčkoj i rimskoj mitologiji. 
Naziv joj je izveden iz latinskih riječi rosa i more što znači "morska rosa" jer najbolje uspijeva u predjelima 
blizu mora.
Kroz povijest je ružmarin često bio simbol tajanstvenosti i svetosti, a u grčkoj povijesti ova biljka bila
je posvećena bogu Apolonu i božici Afroditi, u službi ljepote, mladosti i zdravlja. 
Poznato je da je i mađarska kraljica Izabela koristila ružmarin kao sredstvo pomlađivanja, a nalazio se u
popularnoj "mađarskoj vodici " kao njen glavni sastojak.
Macerat od ružmarina je ljekovit i ima jaka antioksidativna svojstva, koristi se za masažu prilikom bolova u
mišićima i zglobovima, te je dobar lijek za reumu i artritis, koji se vrlo jednostavno napravi. 
Potrebno je desetak dana sušiti igličaste listove na tamnom mjestu, osušene staviti u staklenu bocu, 
potom domaćim maslinovim uljem napuniti, dobro zatvoriti i ostaviti na  na suncu slijedećih četrdesetak dana. 
Poznat je i stari dalmatinski običaj na vjenčanjima,  simbol ružmarina na reveru s kojim su se tradicionalno
kitili mladenci i gosti na vjenčanjima. 
Običaj potiče iz vremena kada je ružmarin imao važnu ulogu u antičkim obredima, od njega su se pleli
vijenci mladim nevjestama, a važio je kao simbol braka i ljubavi.
Ružmarin je toliko udomaćen da se spominje i u većini dalmatinskih pjesama od klapskih, 
do popularnih šlagera.
Ipak kod nas u Dalmaciji koja obiluje ružmarinom najviše se koristi u gastronomiji kao obavezan začin
ribljih i mesnih jela, te salata, a odličan je za aromatiziranje maslinovog ulja ili domaćeg octa.
Naši stari su imali običaj "točati" kruh u maslinovo ulje u kojem je bio usitnjeni ružmarin, a i mi danas ne
možemo odoljeti tom "guštu", posebno kad se jede riba ili meso sa gradela, a grančica ružmarina služi kao
pomagalo za premazivanje hrane prilikom pečenja. 
Ružmarin je biljka koja nam svojim mirisom i okusom uvijek budi sjećanja na ljeto, more i dobra druženja 
uz gradele.













Nema komentara:

Follow this blog with bloglovin

Follow LivesArt