28. lip 2015.

trešnje





      U ne tako davna vremena splitska i kaštelanska polja i vrtovi u lipnju su bila obojana
      vatrometom crvene boje, zbog obilja stabala trešanja koja su u ovo doba 
      sazrijevala i bila puna plodova.
      Danas je na našu žalost sve manje i manje trešanja u ovom kraju, ali ipak još dovoljno
      da sočni i slatki plodovi još uvijek u ove dane pune banke splitskoga Pazara.
      Kako mi kažemo u Dalmaciji stađun je od trišanja i prava šteta bi bila ne iskoristiti to
      omiljeno nam ljetno voće za napraviti makar jedan brzinski desert kojim ćemo 
      obradovati naše ukućane i zasladiti se.




      Najteži dio pripreme kolača je očistiti trešnje od koštica, ali rezultat savršenog spoja sočnih plodova
      i tijesta vrijedan je truda jer dobijemo pravi ljetni desert za uživanje na otvorenom uz kavu
      ili čaj u ovim lijenim vrućim popodnevima.




    Sastojci:
    4 jaja, 1 čaša šećera ( mjerica je čaša od 2 dl), 1 čaša ulja, 1 čaša jogurta ( koristila sam novi
    Dukatov Brzo & Fino Cremoso kulinarski jogurt), 1 i po čaša brašna, 1 prašak za pecivo, 
    sok i naribana korica 1 manjeg limuna, 1 vanilija šećer, pola kilograma očišćenih trešanja

     Priprema:
     Miksati žumanjak sa šećerom i vanilija šećerom, malo po malo dodavati ulje i miksati smjesu,
     te nastaviti dodavati jogurt i sok od limuna, te dobro izmiksati.
     Posebno izmiješati brašno, prašak za pecivo i naribanu koricu limuna, 
     te u posebno pjenasto izmiksati bjelanjak.
     Žlicom dodavati u smjesu naizmjeničmo brašno i bjelanjak i pjenasto mutiti.
     Izliti u namašćeni i pobrašnjeni pleh , te poslagati očišćene trešnje po smjesi.
     Peći u pećnici na 180 stupnjeva oko cca 20 - 30 minuta (ovisno o vašoj pećnici) 
     Ispečeni kolač posuti šećerom u prahu.
     
     






1 komentar:

Zuba kaže...

joj, trešnje <3

Follow this blog with bloglovin

Follow LivesArt