16. tra 2015.

šparoge


Divlje šparoge, te srodne im kuke i gluše pravi su vjesnici proljeća i jedna od omiljenih
dalmatinskih samoniklih biljaka.
Uživali su u njima još stari Grci i Rimljani, a Kinezi već tisućljećima vjeruju u njihovu ljekovitost.
Kod nas u zaobalju Dalmacije od davnina su se konzumirale i dobile naziv Kraljičini pupoljci
po bosanskoj kraljici Katarini .
Nakon proljetnih kiša najveći je užitak otići u jutarnju šetnju prirodom i u dobrom društvu
natjecati se u branju ovih samoniklih izdanaka, koje nakon povratka pripremamo dok su još svježe.
Salata, pogača, fritaja ili juha od šparoga, tradicionalna su jela koja će obogatiti svaki proljetni ručak
svojim oporim i ugodnim okusom.











1 komentar:

Nataša by heart kaže...

Da, špargle, ima i kod nas. Priroda je toliko bogata biljkama, da je prava šteta ne poznavati ih. Uvek govorim da bi učitelji trebalo decu tome da uče, jer su one ne samo hrana, nego i lek.

Follow this blog with bloglovin

Follow LivesArt